Чому люди не подорожують?

Думаю, кожен собі задавав це запитання, адже подорожі зараз популярні і не подорожує хіба що лінивий.

З моменту, як ми переїхали разом з дружиною до Польщі, то почали багато подорожувати. А після заснування SKL Consulting Wroclaw постійно спілкуюся з іммігрантами (переважно з України) і намагаюся зрозуміти, хто і для чого приїжджає в Польщу і відповідно, хто як проводить свій час, зокрема, як вони подорожують.

З іншої сторони, часто розмовляю з приятелями та друзями по світу і виділив найпопулярніші причини, чому люди не мандрують.

Подорожувати дорого

Найчастіше, що можна можна почути – подорожі вимагають коштів (це дорого). Так. Це правда. З цим важко не погодитися. Не буду перелічувати і так відомі приклади людей, які з 50-100 євро в кишені проїжджають Європу чи Балкани, наприклад. Варіантів економити в подорожах є багато – від автостопу, хостелів до couchserfing, де взагалі можна безкоштовно жити в місцевих.

Кожен сам встановлює певну планку, як подорожувати і які умови потрібні під час подорожі. Хорошим варіантом для початківців буде спробувати від найдешевшого формату і далі підлаштовувати під себе усі потреби. Головне, щоб подорож приносила задоволення.

Коротка відпустка один раз в рік

Так склалося традиційно чи це в Польщі, чи в Україні, що більшість людей подорожують один раз в році – під час своєї відпустки, яка припадає в основному в літні місяці. Тоді є хороший (і переважно найдорожчий) варіант поїхати з сім’єю на море чи просто в “теплі краї”, до води чи на природу.

Один з моїх знайомих працює у великій компанії. Має відпустку 21-27 днів на рік і використовує її по декілька днів, поєднуючи з вихідними чи святковими днями. Таким чином, він їздить відпочивати 5-7 разів на рік.

Приблизно це виходить так, що орієнтовно один раз на 1,5-2 місяці використовує 2-3 дні перед чи після вихідних днів і в результаті отримує 4-5 днів для подорожі. Суть тут в тому, щоб ефективно використовувати відпустку. Брати по 1-2 вихідних з відпустки не завжди виходить, але розділити її на декілька частин точно є можливість.

Страх

Як би не було банально, страх також є перепоною для багатьох людей. Цей страх пов’язаний з побоюваннями опинитися в ситуації, коли не буде можливості знайти допомогу чи пояснити іншим свою проблему. Звичайно, мовний бар’єр може бути перешкодою в деяких ситуаціях закордоном і призвести до незручностей. Думаю, хорошим вирішенням буде розпочати/продовжити подорожі в країні, де з комунікацією у вас не буде проблем. Лише зараз, проживши 4 роки закордоном, розумію, скільки хороших місць є в Україні, які я не відвідав.

Зона комфорту

Це, мабуть, одна з найголовніших причин, яка підсвідомо перешкоджає людям не тільки подорожувати, а і робити нові кроки і приймати нові рішення – змінити місце проживання чи оточення. Думаю, кожен стикався в житті з такою ситуацією коли було незручно чи незвично. Чи це виїзд з класом десь у подорож, чи ночівля в гостях, чи будь-яка інша ситуація, коли було не комфортно і не по собі.

Це пов’язано з тим, що перебуваючи довгий період на одному і тому самому місці (проживання десятиліттями в одній і тій самій квартирі, працювати на одній і тій самій компанії), чи роблячи одну і ту саму дію ( ходити одним маршрутом на чи з роботи, сідати на ті самі місця у залі для нарад, їсти в одному закладі) людина психологічно створює зону комфорту – оточення, яке їй знайоме і близьке через постійне і регулярне перебування в ньому.

Тому, щоб це не було основною перешкодою для майбутніх змін, в тому числі подорожей, пропоную почати виходити з власної зони комфорту у щоденному житті. Спробуйте вже сьогодні зробити буденну справу по-іншому. Таким чином, від малого до великого можна підготувати себе до нового і сприймати все нове з задоволенням.

Не вміють (поганий досвід)

Поганий досвід в будь-якій справі залишає негатив і повертатися до цього дуже не приємно.

Те саме з подорожами. Є категорія людей, які отримали під час подорожі негативний досвід через погану підготовку і організацію власного виїзду чи, наприклад, невдалий тур від агенції.

З власного досвіду можу сказати, що все в подорожі не можливо спланувати і дослідити. Бувають ситуації які не будуть входити в плани. Головне в такі моменти не нервувати і не розчаровуватися. Потрібно просто намагатися бути гнучкішим і підлаштовуватися під зовнішні чинники.

З іншої сторони, відпочинок, як будь що в житті, також потрібно організовувати і планувати. Однією з причин негативного досвіду може бути непідготовлена чи навіть повністю не організована поїздка. Дуже багато часу витрачається, наприклад, в моментах, коли ви приїжджаєте в нове місце, на пошуки, що там робити і куди піти. Я стараюся завжди переглядати і планувати місця, які хочу відвідати. Це значно економить час і дає можливість розпланувати ефективно подорож.

Не отримують задоволення

Як би це дивно не звучало, але є категорія людей, яким подорожі і відвідання нових місць не приносить задоволення. В кожній туристичній групі чи великій компанії є такі особи. Чому так? Як таке може бути?

Переважно це люди старшого віку, які дуже багато працюють чи працювали і з класичними поглядами на відпочинок. Вони більше надають перевагу пасивному відпочинку (зустріч з друзями, настільні ігри, рибалка чи просто побути вдома). А подорожують переважно з членами сім’ї, яким просто не можуть відмовити.

Якщо серед ваших близьких чи знайомих є такі, постарайтесь під час подорожі робити щось чи відвідати місця, які будуть співпадати з їхніми зацікавленостями. Якщо, наприклад, ви подорожуєте з татом чи дідусем, швидше за все вони полюбляють автомобілі. Майже в кожній країні є автомобільні музеї або просто автосалони, де можна переглянути новинки, яких ще немає у вашій країні.

Погано з плануванням життя і часу

Погане планування має вплив на усі наші частини життя, особливо на відпочинок. Не є великим секретом, що при відсутності планування багато речей відбуваються неочікувано і часто приносить негативні емоції а подекуди і роздратування.

Таких людей кожен з нас знає. Вони постійно позаду своїх подій і того, що відбувається у їхньому житті, і багато чого не встигають або роблять коли вже “припече”.

Те саме і з нерозпланованим відпочинком: немає чітких ідей, а реалізація більше нагадує не відпочинок, а гасіння пожежі.

Думаю, що з такими людьми важко відпочивати в компанії і спільно запланувати подорож і при цьому потрібно їм допомагати з цим. Тут немає якоїсь панацеї чи формули. Головне – старатися допомогти людині змінитися, бо в багатьох моментах саме підтримка може змінити таку людину.

Висновок

На моє переконання, немає 100% причини, щоб не подорожувати. Питання лише до нас особисто, на скільки ми цього хочемо і чи готові змінюватися, щоб реалізувати це.

Подорожуйте та отримуйте море нових вражень!

Введіть адресу електронної пошти, щоб підписатися на цей блог і отримувати сповіщення про нові записи електронною поштою.

2 thoughts on “Чому люди не подорожують?

  1. Oleg Pokotylo

    В мене на холодильнику колись висів магнітик, на якому люди з рюкзаками в горах на фоні фантастичного пейзажу і напис: “Велика подорож розпочинається з того, що необхідно вийти з дому. Це мене часто надихало, адже це не так вже й тяжко – просто вийти з дому. І часами це ставало початком гарних пригод

    Подобається

Залишити коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.